Műtétek

NYÍLT HÚGYCSŐPLASZTIKA

Húgycsőszűkület miatti nyílt húgycsőplasztika

A húgycsőszűkűletek (strictura urethrae) férfiakban első sorban eszközös beavatkozások, sérülések, hólyag katéter ártalom következtében alakulnak ki, de gyulladásos kórképek is okozhatnak ritkán ilyen elváltozás. Ha a húgycső nyálkahártyája sérül, az általában hegedéssel gyógyul, mely a járatot jelentősfokban szűkítheti, mely vizelési panaszokat okozhat.

Szűkületek leggyakrabban a húgycső bulbáris szakaszán (a herezacskó és a végbélnyílás között) alakulhatnak ki

Amennyiben a szűkült szakasz relatíve hosszú (>5mm), vagy többszörös beavatkozások (endoszkópos bemetszés, húgycsőtágítás) követően ismételten kiújul, akkor a nyílt húgycsőplasztika elvégzése javasolt.

Milyen más kezelési lehetőségek vannak?

 • Endoszkópos húgycső bemetszés (urethrotomia interna) – teleszkópos művelet a szűkített terület belső átmetszésére
 • Húgycső tágítás – speciális katéter segítségével kezelőorvosa által, de betanítást követően saját kezűleg is el lehet végezni (intermittáló önkatéterezés) Az endoszkópos bemetszés és az ismételt tágítás egyaránt a szűkület visszatérésének kockázatát hordozza magában.

Hogy történik a műtét kivitelezése?

A műtét altatásban (narkózis), vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, periduralanaesthesia) történik. Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.

Metszést ejtünk a gáton (a herezacskó hátsó része és a végbélnyílás között), majd a húgycsövet hosszanti irányba megnyitjuk a szűkült rész mentén, ezt követően eltávolítjuk a hegszöveteket, és az egészséges végeket újra egyesítjük egy katéter felett,  Hosszú szakaszú szűkület esetén – amikor a végeket egyesíteni nem lehet – ún. nyálkahártya pótlásra van szükség, mely a szájnyálkahártya felhasználásából készül, ezzel pótolva az eltávolított heges húgycső szakaszt.  Az eljárás végrehajtása átlagosan két-három órát vesz igénybe, és egy éjszakát kell kórházban tölteni.

A beavatkozás végén hólyagkatétert hagyunk vissza, melyet otthonába is viselni kell, a húgycső tehermentesítése céljából. A katéter viselés időtartamát kezelőorvosa dönti el.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.