Műtétek

TURB műtét

HÓLYAGDAGANATOK HÚGYCSÖVÖN ÁT TÖRTÉNŐ ENDOSZKÓPOS MŰTÉTE

Az előzetes vizsgálatok Önnél hólyagdaganat alapos gyanuját vetik fel. A továbbiakban szükség van a gyanú szövettani vizsgálómódszerekkel történő igazolására, a folyamat rosszindulatúsági fokának és mélységi terjedésének meghatározására, valamint adott esetben a daganat eltávolítására.

Rosszindulatú hólyagdagantokról általában:

 A daganatok a hólyagban jelentkezhetnek egy helyen (fokális) vagy több helyen egyszerre (multifokális). Növekedési formájukat tekintve megkülönböztetünk a hólyag űrtere felé növekvő (papillaris), ennél nehezebben felismerhető a nyálkahártya helyi kiszélesedésével járó lapos (pl. carcinoma in situ) és a mélybe terjedő hólyagdaganatokat.

Kezdetben a daganatok a nyálkahártyára korlátozódnak és a gyakori kiújulástól eltekintve jó a gyógyulási esélyük. Pontosan nem meghatározható idő után a daganat áttörheti a nyálkahártya határát és a felszínes daganatból igen veszélyes mélybe terjedő daganat alakul ki. A daganatok stádiumairól, növekedési formáiról az ajánlott kezelési eljárásokról orvosa pontosan felvilágosítja beszélgetésük során.

Hogyan történik a beavatkozás?

A felszínes daganatok többsége endoszkópos úton a húgycsövön keresztül eltávolítható magas frekvenciájú vágóáram segítségével (elektrorezekció).

A beavatkozás vagy általános narkózisban, vagy gerincközeli (spinális, PDA) érzéstelenítésben történik.

A műtét során a húgycsövön keresztül speciális hólyagtükrözéshez alkalmas eszközt (resectoscop) vezetnek a hólyagjába. A resectoscop elektromos kaccsal rendelkezik, ami magas frekvenciájú áramot használva vágásra és vérzéscsillapításra is alkalmas. A hólyagdaganatot szemkontroll mellett állandó mosást alkalmazva rétegről-rétegre haladva kis „szeletekben“ távolítják el.

Szükség esetén a hólyagalap endoszkópos rezekciójára is sor kerül a pontos mélységi terjedés megállapítása érdekében.

Minél mélyebbre terjed a daganat, annál nehezebb az endoszkópos eltávolítása, és nagyobb egy esetleges perforáció  (a hólyagfal kilyukadása) lehetősége. Ennek ellenére endoszkópos stádiummeghatározás szükséges a további kezelési terv kiválasztásához.

A műtétet az operatőr gondos vérzéscsillapítással fejezi be. Az eltávolított daganatos szövetdarabkákat szövettani feldolgozás céljából a kórbonctani intézetbe küldik. A beavatkozás után a seb nyugalombahelyezése érdekében és esetleges öblítés-mosás céljából állandó hólyagkatéter kerül behelyezésre.

Kell-e a műtét kiterjesztésével számolni?

A munkaeszköz sikeres bevezetéséhez, esetleges fennálló szűkületek műtéti megoldása, bemetszése (urethrotomia interna) szükségessé válhat. Előzetesen nem diagnosztizált, előre nem látható lelet esetében a műtéti terv megváltoztatása válhat szükségessé. Mivel a műtét egy Önnel történő ismételt megbeszélés céljából nem szakítható meg, szükségünk van az Ön kifejezett hozzájárulásához a műtét esetleges, orvosi szempontból indokolt kiterjesztéséhez. Különösen az alább felsorolt lehetőségekkel kell számolni:

Amennyiben a daganat a húgyvezetékre,  illetve a húgyvezetékbe terjed ennek a területnek az elektrorezekciója szükséges. Adott esetben a későbbi hegesedésből adódó szövődmények csökkentése érdekében belső sínező csövecske (stent, ureterkatéter) kerülhet felhelyézesre. A húgyvezeték érintettségének bizonyítására szükség lehet további diagnosztikai, illetve kezelési eljárások (röntgen, húgyvezeték endoszkópos  vizsgálata, szövettani mintavétel,) elvégzésére.

Férfiaknál-  amennyiben a folyamat a prosztatára terjed – ennek a területnek a műtéti eltávolítása szükséges.

Gyakori kérdések a műtétről

Elbocsátását követően az első munkanapon jelentkezzen háziorvosánál.

 

A daganat kiterjedésétől, mélységi terjedésétől és a szövettani vizsgálat eredményétől függően második ülésben végzett ismételt húgycsövön keresztüli rezekció, sugárkezelés, kemoterápia, esetlegesen a hólyag eltávolítása vagy ezen kezelési eljárások kombinációja válik szükségessé.

A betegség kiújulási aránya (a hólyagban ismét megjelenő daganatos sejtcsoportok kialakulása) magas, 40-70 % közé tehető. Ezért a későbbiekben éveken át három havonkénti urológiai ellenőrzésen való részvétele szükséges.

Az Ön esetében szükséges későbbi várható kezelésekről, utógondozásáról kezelőorvosa a műtét után részletes felvilágosítást ad.

A legnagyobb óvatosság és körültekintés mellet is előfordulhatnak a műtét alatt, illetve utána szövődmények.

Műtét során:

A hólyagfal sérülhet (perforáció),  ami miatt mosófolyadék és vizelet juthat a szabad hasüregbe (nyitott perforáció). Ilyenkor sürgősségi műtétként a hasüreg megnyitása és a sérülés nyílt műtéttel történő ellátása szükséges. A szabad hasüreggel nem közlekedő fedett perforáció esetében katéterbehelyezés elégséges a probléma megoldásához. Perforáció során daganatos sejtek juthatnak a medencébe és a hasüregbe és ott növekedésnek indulhatnak. Ennek a valószínűsége mindazonáltal igen csekély.

 • Vérzés, ami általában koagulácioval csillapítható. Nagyobb vérzés esetén speciális húgycsőben felfújt ballonkatéter használata válhat szükségessé. Nagyobb vérveszteség esetén idegen vér adásával (transzfúzió) kell számolni
 • Perforáció (hólyag kilyukadás)

 

Műtét után:

Utóvérzés léphet fel ritkán a műtétet követően, amit vagy konzervatív úton vagy esetlegesen ismételt endoszkópos műtéti beavatkozással lehet csillapítani.

Műtét után a hólyagnyak érzékenysége miatt irritatív panaszok jelentkezhetnek. Ezek a panaszok általában átmeneti jellegűek, gyógyszerrel kezelhetőek.

A húgycső akaratlagos záróizomzatának esetleges sérülése miatt a vizeletvisszatartás zavart szenvedhet (incontinentia). Előfordulhat különböző gyógyászati segédeszközök (betét, péniszcsipesz, kondomurinal) használatának, illetve ún. antiincontinens műtéteknek a szükségessége.

Az alsó húgyutak fertőzése előfordulhat. A fertőzés szövődményeként mellékhere, illetve heregyulladás alakulhat ki, ami elhúzódó gyógyszeres, illetve szükség esetén műtéti kezelést (igen ritkán az érintett here eltávolítását) teszi szükségessé.

A húgyvezeték szájadékának szűkülete alakulhat ki amennyiben a daganat elhelyezkedése miatt a szájadék környéke is a műtéti területbe esett. Ez a veseüregrendszer kitágulásához, a vese funkciójának csökkenéséhez, illetve elvesztéséhez, valamint fertőzések kialakulásához vezethet. Ezen szövődmények miatt további endoszkópos, illetve nyílt műtéti megoldások válhatnak szükségessé. Előfordulhat, hogy szájadék környéki műtét következményeként tátongó, folyamatosan nyitott szájadék alakul ki, ami miatt a hólyagból vizelet áramolhat vissza a vesébe (reflux). Ilyen esetben a felső húgyuti fertőzések kialakulásának valószínűsége nő, vesefunkciókárosodás alakulhat ki.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.