Műtétek

ESWL

TESTEN KÍVÜL GERJESZTETT LÖKÉSHULLÁMMAL TÖRTÉNŐ KŐKEZELÉS

ESWL kezelés során egy speciális műszer lökéshullámokat gerjeszt, melynek segítségével, a páciens bőrfelszínén keresztül a megcélzott köveket apró darabokra töri, mellyel megkönnyíti a kövek természetes úton történő távozását.

Mikor alkalmazható ez a kezelés?

Az ESWL kezelés akár akut esetekben (görcs, vizeletpangás), akár véletlenszerűen felfedezett panaszmentes kőbetegség esetében is alkalmazható kezelési mód.

Különösen a következő esetekben alkalmazható az eljárás:

 • Vesemedence es vesekehely kövesség
 • Húgyvezetékben elhelyezkedő, spontán távozásra nem alkalmas kövek esetében

Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

A felismerésekor még tünetet nem okozó, panaszmentes kő is jelenthet a későbbiekben akár életveszélyes szövődményt. Kisebb méretű kövek a vesevezetékben (ureter) elakadva vizeletpangást idézhetnek elő. Ilyenkor általában heves vesegörcsök léphetnek fel.

Nagyobb méretű kövek vizeletelfolyási akadályt okozhatnak a vesemedence és vesevezeték talákozási pontjánál, az előzőekben leírt tüneteket kiválthatják.

Minden húgyúti kövesség hajlamosít húgyúti fertőzés kialakulására, ami akár olyan súlyos lehet, hogy azonnali életmentő műtéti beavatkozás válik szükségessé.

Kezelés nélkül a kő méretének növekedésével számolni kell és előfordulhat a vese működő állományának károsodása, végstádiumban a vesefunkció teljes elvesztése.

Hogyan történik a kőzúzás?

Első lépésben a kő helyzetét határozza meg az orvos ultrahang, vagy röntgen célzás segítségével. A testen kívül gerjesztett lökéshullámot fókuszálva a kőre irányítják melynek felszínén nyomó és húzóhullámok keletkeznek és a követ szétzúzzák.

A kő nagyságától és keménységétől függően egyénre szabottan történik az intenzítás és az ütésszám megválasztása, hogy lehetőség szerint kicsi, spontán távozásra alkalmas kőtörmelék képződjön.

A beavatkozás általában fél órát vesz igénybe.

A kezelés fájdalommal járhat, ezért fájdalomcsillapítók adásával adott esetben regionális vagy általános érzéstelenítéssel számolni kell a zavartalan kezelés érdekékben.

Nem minden esetben lehetséges a követ (köveket) egy ülésben eltávolítani (elhelyezkedésük, nagyságuk, keménységük miatt). Ezért ismételt kőzúzás, adott esetben más alternatív kőkezelési eljárás (kőoldás, endoszkópos vagy nyílt kőműtét) válhat szükséges

Milyen más alternatív kezelési módok léteznek?

 • Gyógyszeres kezeléssel húgysav . Rtg-negatív kövek – mindenekelőtt húgysav kövek – gyakran.
 • Spontán távozás: kis méretű kövek gyakran spontán kiüríthetőek általában görcsoldó gyógyszeres terápia mellett.
 • Ureteroremoszkópia (URS) Sajnos a húgyvezetékben (különösen a középső harmadban) elhelyezkedő kövek esetében korlátozott a módszer alkalmazhatósága, mert a csontok közelsége miatt mind az ultrahangos mind a röntgennel történő célzás nehezített, ilyenkor az endoszkópos műtéti eljárás jön szóba.
 • A vesében elhelyezkedő köveket endoszkóposan vesemedencetükrözés során (PCNL) vagy akár nyílt műtét során is el lehet távolítani.

Gyakori kérdések a műtétről

Mint minden orvosi beavatkozásnak, így az ESWL kezelésnek is lehetnek nem kívánatos mellékhatásai, szövődményei,  melyek elsősorban a kőre irányúló lökéshullámokkal hozhatok összefüggésbe, vagy azok késői következményeként léphetnek fel. Ennek ellenére a kőkezelés történetében az esetek döntő többségében az ESWL kezelés a legsikeresebb, legkevésbé megterhelő eljárás.

 • Bőrpír az esetek mintegy felében jelentkezik. Ez a jelenség átmeneti és általában ártalmatlan.
 • A kődarabkák mozgása miatt nyálkahártyasérülés jelentkezhet, melynek következtében vérvizelés alakulhat ki. Általában bőséges folyadékfogyasztás elegendő a véralvadék képződés megelőzéséhez és a kis kődarabkák kimosásához.
 • Kőfragmentumok kapcsán vesegörcsök jelentkezhetnek. A görcsöket fájdalomcsillapítók és görcsoldók adásával általában uralni lehet

A beavatkozás általában egynapos sebészeti ellátás keretében valósul meg. A befekvés a műtét reggelén történik, majd zavartalan néhány órás megfigyelést követően a páciens otthonába távozhat.

Mivel a kezelés során fájdalomcsillapító, esetleg nyugtató gyógyszereket is alkalmazhatunk, emiatt a kezelés után 12-24 óráig a közúti forgalom elkerülés ajánlatos és fontos (családi, hivatalos) döntéseinek elhalasztását javasoljuk.

A távozó kőfragmentumokat összegyűjtése javasolt kőanalízis elvégzése céljából.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.