Műtétek

INKONTINENCIA

Női kismedencei szerv előreesése

Mi a kismedencei szervek prolapszusa?

Urogenitális prolapszusnak nevezzük, a hüvely mellsőfalának (cystokele), hátsófalának (rectokele) , a hüvelycsonknak (méh eltávolítás után), vagy a méhnek izolált , vagy kombinált süllyedését.

Kismedencei szerv prolapsus  akkor fordul elő, amikor az izmok, szalagok és fasciák (támasztó szövet), amelyek ezeket a szerveket a helyes helyzetükben tartják, meggyengülnek.

A tünetek a következők:

 • Erős húzás érzése a hüvelyben vagy a hát alsó részén
 • „Gombóc” érzése a hüvelyben vagy a hüvelyen kívül
 • Húgyúti tünetek, például meglassult vizeletáramlás, „maradék vizelet” érzés, vizelési gyakoriság vagy sürgető vizelési inger, valamint inkontinencia
 • A bél tünetek: például a bél mozgásának nehézségei vagy érzés, hogy nem ürül ki megfelelően, vagy ha tovább kell nyomni a hüvelyfal a bél kiürítéséhez
 • Kellemetlenség a nemi aktus során

 

Mi okozza a kismedencei szervek prolapsusát?

Kismedencei szerveket alátámasztó szalagok és izmok, és ezek beidegzésének károsodása szervsüllyedéshez vezethet,  amelyek a következőkből származhatnak:

 • A terhesség és a szülések. A prolapsus körülbelül minden harmadik nőt érint, akiknek egy vagy több gyermeke van. A prolapsus előfordulhat a terhesség közben vagy röviddel utána illetve sok évvel később is.  Azonban azt fontos hangsúlyozni, hogy 9 nőből csak 1 (11%) lesz szüksége élete során műtéti beavatkozásra.
 • Az öregedés és a menopauzát követően kialakuló kötőszöveti átalakulás további gyengülést okozhat medencefenék szerkezetén.
 • A megnövekedett hasűri nyomás fokozódás , mint az elhízás, a krónikus köhögés, a krónikus székrekedés, a súlyos tárgyak emelése és megerőltetés

Hogyan kezelhető a kismedencei szerv prolapsus?

Konzervatív ( nem sebészi )

 • Medencefenék erősítő torna (gyógytorász segítségével, medencefenék izomok erősítése)
 • Életmódbeli tanácsok (Dohányzás tilalom, testsúlycsökkentés, fizikai tehermentesítés)
 • Pesszárium (segédeszközös reponáció)

Sebészi kezelés

Hüvelyi, hasi (laparoszkópos)

 

 

Milyen műtéti megközelítés a megfelelő az Ön számára?

Egy adott műtéti megoldás megválasztása számos tényezőtől függ, beleértve az elváltozás súlyosságát, panaszok mértékét, és az Ön preferenciáját.

Hüvelyi háló beültetés:

A műtét során hüvelyi megközelítésből, hüvelyfal plasztikát végzünk, mely során a megnyúlt szalagokat egy speciális háló beültetésvel támasztjuk alá.

A műtét végén a hüvelyi tampon és hólyag katétert hagyunk vissza tehermentesítés céljából, melyek másnap eltávolításra kerülnek.

Gyakori kérdések a műtétről

A műtét után jelentős szövődménnyel nem kell számolni. A hüvelyben varratokat hagyunk vissza, mely pár hét után felszívódnak, így varrat szedés nem szükséges. Átmenetileg ezért pecsételő jellegű hüvelyi vérzés elfordulhat, ezért fontos , hogy a beavatkozást követően fizikai tehermentesítés szükséges 4-6 -héten át, ezidő alatt a szexuális együttlét is kerülendő.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.