Műtétek

JÓINDULATÚ PROSZTATA MEGNAGYOBBODÁS

Mit kell tudni a jóindulatú prosztata megnagyobbodásról?

Mi a prosztata feladata?

A prosztata egy mirigyes szerv, mely a férfiakban közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és általában körülbelül akkora, mint egy gesztenye, és rajta keresztül halad át a hólyagból kiinduló húgycső. A prosztata fő funkciója, hogy a hímivarsejtek számára olyan létfontosságú tápanyagokat és biokémiai vegyületeket termeljen, mely segítse a megtermékenyítést.

Az életkor előrehaladtával a prosztata növekedésnek indult. Ez jelenséget jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak (BPH) hívjuk. A növekedés mértéke és sebessége személyenként változik. Fájdalommal nem jár, viszont a rajta keresztül haladó húgycsőre a hólyagalapra kifejtett nyomás a vizelet ürítéssel és vizelettárolással kapcsolatos szerteágazó tünet együttest válthat ki.

Mi okozhatja a prosztata megnagyobbodása?

Általánosságban elmondható, hogy nagyon keveset tudunk arról, hogy a prosztata mérete miért növekszik az életkor előre haladtával, de valószínűleg a hormonális egyensúly felbomlása  a mirigyen belül, valamint  bizonyos genetikai tényezők játszanak fontos szerepet. Ezenkívül minden tizedik férfi esetében megfigyeltek családi halmozodást.

Milyen tünetek jelentkezhetnek prosztata megnagyobbodás kapcsán?

Az irodalomban a jó indulatú prosztata megnagyobbodás okozta panaszokat “alsó húgyúti tünetegyüttesnek “ nevezzük.  (röviden LUTS) . Mik lehetnek ezek?

 • Vizelet indítása nehezített. Indításhoz erőlködni, hasprést kell alkalmazni.
 • Vizelet áramlás akadozik és nehezen indul újra.
 • Vizelet sugár gyengült, vékonyan ürül, emiatt vizelési időtartama megnyúlik.
 • Vizelés végén utócsepegés jelentkezik, vizeletét nehezen tartja vissza
 • Olyan érzés jelentkezik, hogy nem sikerül kiüríteni teljesen a húgyhólyagját, vizelés után rövid időn belül újra vizelni kell menni.
 • Nappal és/vagy éjszaka megnövekedett vizelet ürítési gyakoriság

Mikor kell szakember segítségét kérni?

Amennyiben fenti panaszok közül bármelyikét tapasztalja, Önnek urológiai szakvizsgálatra van szüksége!

Mi történik urológiai vizsgálat során?

 • Anamnézis felvétel, elbeszélgetés.
 • Kérdő ívek, tesztek kitöltése
 • Fizikális vizsgálat (Has, külső nemi szervek, prosztata vizsgálat)
 • Urológiai ultrahang vizsgálat (vese, hólyag, prosztata, here)
 • Vizelet vizsgálat
 • Gépi vizelet áramlás vizsgálat (uroflowmetria)
 • Amennyiben indokolt, hólyagtükrözés (cystoscopia)

Tények és tévhitek a jóindulatú prosztata megnagyobbodásról

 • 65 éves korra a férfiak 50% -a a prosztata jóindulatú megnagyobbodás tüneteit tapasztalja.  90 éves korban a férfiak 90% -ának prosztata megnagyobbodása van;
 • A megnagyobbodott prosztata önmagában nem mindig okoz tüneteket.
 • A tünetek súlyossága nem kapcsolódik a prosztata méretéhez.
 • Minden harmadik férfi észlelheti a prosztata megnagyobbodás tüneteit élete során
 • Tíz betegből egynek  sebészeti beavatkozásra lesz szüksége a tünetei miatt
 • Nem minden alsóhúgyúti tünet a férfiakban a  prosztata megnagyobbodásra vezethető vissza – vizeletcseppegés (inkontinencia), fájdalmas vizelés, vagy vérvizelés – gyakran más urológiai betegség állhat a háttérben , mely miatt urológiai szakvizsgálat javasolt.
 • A prosztatarák kockázatát nem növeli a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. Önben nem nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák, mint egy olyan férfiban akinek nincsenek vizelési panaszai
 • A vizelési panaszokkal jelentkező férfiak 30-40% -nál  – jól beállított kezelés mellett – további romlást a vizelési paraméterekben nem tapasztalható az élete során, azonban időszakos kontroll vizsgálatok rendkívül fontosak.
 • Ha a tünetek súlyosak, ha nincs válasz az orvosi kezelésre, vagy ha a prosztata megnagyobbodása szövődményei vannak, sebészeti kezelés jelezhető
 • A jól kezelt betegeknél a vizelet akut, teljes elakadásának (retenció)  kockázata és gyakorisága alacsony (körülbelül 1% ). Az akut retenció általában azonnali, sürgősségi urológiai beavatkozást igényel.

 

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Egyes növényi és növényi kivonatok (pl.fűrész pálma, kivirágú füzike, rozspollen, tökmag kivonatok) hatékonyan enyhítik a tüneteket, mellékhatások kockázata nélkül. Gyulladáscsökkentő és izomlazító hatás mellett a  növényi hormon tartalmuk miatt szerepet játszhatnak a prosztatán belüli hormonális egyensúly fenntartásában.

Simaizom lazítók. (Alfa – blokkolók) Ellazítják az izmokat a prosztata és húgyhólyag nyak területén és környékén, hogy megkönnyítsék a vizelet áthaladását. Vizelet áramlás javul, a gyakori ingerek és az éjszakai vizeletürítés mértéke csökken.

Enzim gátlók: (5 –alfa reduktáz bénítók) Prosztata méret csökkentő hatással bírnak. Eredményességét csak elhúzódó kezelést ( 6 hónap) követően fejti ki, és első sorban nagy méretű prosztata (> 40 ml) esetén ajánlott.

A nagyobb méretű prosztata estén, a két gyógyszer kombinációja nagyobb tünetcsökkentő effektussal bír. Emellett bizonyítottan csökkentik a szövődmények kockázatát (különösen a akut vizelet elakadás retenció) és a műtét szükségességét.

Sebészeti kezelés általában a következő esetekben jön szóba: ha a tünetek súlyosak, gyógyszeres kezelés ellenére vizelési paramétereiben romlást észlelünk, vagy ha vannak komplikációk alakulnak ki (jelentős vizelet marad vissza a hólyagban, túlfolyásos inkontinencia, visszatérő fertőzések, húgyhólyag kövek).

A hagyományos, klasszikus  műtét (TURP) során a prosztata központi részének (“belsejét”) távolítjuk el,  a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba (transzuretális reszekció vagy TURP) vezetett speciális endoszkóp segítségével. Ezen beavatkozás  számos kockázatot rejthet magában, azonban cégünknél  elérhető lézeres sebészeti technikák segítségével , ezek a szövődmények jelentősen csökkenthetők.

Néha, amikor a prosztata kicsi,  a húgyhólyagon lehet vágni teleszkóposan anélkül, hogy ténylegesen eltávolítjuk a prosztatát (lézeres húgyhólyag nyak bemetszést vagy TUIP); normális esetben a sebész csak akkor tudja eldönteni, hogy ez megfelelő-e, miután belenéz a húgyhólyagba.

A műtét kevésbé invazív alternatívái:

Mikrohullámú kezelés, thermotherápia: Ez az eljárás kevésbé hatékony, mint a hagyományos műtét, és gyakran nem tartós. Azonban idős , számos társbetegséggel rendelkező páciensek esetén, akiknél az endoszkópos műtét a szervezet számára megterhelő, reális alternatíva lehet a panaszok enyhítésére.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.