Műtétek

TURP műtét

Az előzetes kivizsgálások Önnek jelentős vizeletürítési zavart állapítottak meg A panaszok hátterében a prosztata megnagyobbodása (prostata hyperplasia, BPH) és/vagy a hólyagnyak szűkülete, merevsége (sphinctersclerosis) áll, melynek műtéti megoldása szükséges.

Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

Normális körülmények között a gesztenye nagyságú prosztata a hátsó húgycsőszakaszt veszi körül a hólyagnyak és a húgycső záróizomzata között.

Férfiakban a  prosztata a kor előrehaladtával  növekedésnek indul. A növekedés mértéke az esetek egy részében olyan kifejezett lehet, hogy a hátsó húgycsőszakaszt összenyomhatja ezzel akadályozva a vizeletáramlást. Ez gyengült vizeletsugár, utócsepegés, gyakori vizeletürítés, nehezített vizelés vagy hirtelen kialakuló teljes vizelési képtelenség formájában nyilvánulhat meg.

(Súlyosabb szövődmények:

 Krónikus vizeletürítési zavar a hólyag kitágulásához, falának kötőszövetes átalakulásához, zsákszerű kiboltosulások (diverticulum) képződéséhez vezethet. A vizelés után a hólyagban visszamaradó vizelet miatt gyakoriak a fertőzések, hólyagkövek alakulhatnak ki. Előfordulhat jelentősebb vérzés a prosztata kitágult viszereiből.

Előrehaladt állapotban ún. túlfolyásos akaratlan vizeletvesztés (ischuria paradoxa) és a vizelet egészen a vesékig észlelhető pangása alakulhat ki, ami akár veseelégtelenséget is okozhat.)

Milyen egyéb kezelés jöhet szóba?

Gyógyszeres kezelés az Ön esetében tartós, kielégítő javulást nem jelent. Ezért javasolt a prosztata húgycsövön át magas frekvenciájú árammal (diatermia) történő műtéte. Ez az eljárás évtizedek óta az esetek többségében a legjobban bevált kezelési módszer.

Alternatívaként a prosztata hőkezeléssel  történő „zsugorítása“ szóba jöhet. Ezen ún. alternatív kezelési módoknak az eredményessége elmarad a prosztata húgycsövön át történő rezekciójához képest. A különböző eljárások előnyeiről és hátrányairól orvosa további felvilágosítást ad.

Mi várható a műtéttől?

A műtét előtti nehezített vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A vizeletsugár erősebbé válik, csökken a vizelés után hólyagban maradó vizelet mennyisége. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. Mindezek mellett a műtét után bizonyos ideig  vizelet ürítési és tartási nehézségek állhatnak fenn, mely esetek többségében átmeneti.

Hogy történik a műtét kivitelezése?

 • A műtét altatásban (narkózis), vagy gerincvelőhöz közeli érzéstelenítésben (spinál-, periduralanaesthesia) történik. (Az érzéstelenítésről külön felvilágosítást fog kapni altatóorvosától.)
 • A műtét során a húgycsövön keresztül speciális hólyagtükrözéshez alkalmas eszközt (resectoscop) vezetnek a hólyagjába. A resectoscop elektromos vágó kaccsal rendelkezik, melynek segítségével a hátsó húgycsőbe bedomborodó, a vizeletáramlást akadályozó prosztataszövetet (belső mirigy állomány) kis „szeletekben“ eltávolítja. (kép)
 • A beavatkozás után a seb nyugalomba helyezése érdekében átmenetileg hólyagkatéter kerül behelyezésre (Ez lehet akár 1- 5 nap, melyet kezelőorvosa állapít meg)
 • A beavatkozás átlagos időhossza 45-60 perc
 • A kórházi bentfekvés általában 1 nap (vidéki beteg esetén ez több nap is lehet)

Gyakori kérdések a műtétről

A legnagyobb óvatosság és körültekintés mellett is előfordulhatnak a műtét alatt, illetve utána szövődmények. Melyek ezek?

Műtét alatt fellépő komplikációk:

 • Vérzés
 • Perforáció
 • TUR szindróma

Gyakori:

 • Enyhe fokú utóvérzéssel számolni kell a műtétet követően, amit elsősorban gyógyszeres úton vagy igen ritkán ismételt endoszkópos  műtéti beavatkozással lehet csillapítani.
 • Műtét után a hólyagnyak érzékenysége miatt irritatív panaszok jelentkezhetnek, melyek akár a műtétet megelőző panaszoknál súlyosabbak. Ezek a panaszok általában átmeneti jellegűek, gyógyszerrel kezelhetőek.

Ritka

 

 • A húgycső akaratlagos záróizomzatának esetleges sérülése miatt a vizeletvisszatartás zavart szenvedhet (incontinentia), mely elsőrorban átmeneti jellegű
 • Mint késői szövődménnyel, a húgycsőszűkület (strictura) kialakulásával kell az esetek kis hányadában számolni. Ezeket a szűkületeket általában endoszkópos műtéttel lehet megoldani.
 • Kivételesen ritkán vizeletürítési képtelenség léphet fel, amit általában szelepként működő maradék prosztata szeletek okoznak. Ilyen esetekben második műtéti ülésre van szükség.

Igen ritka:

 • Az alsó húgyutak fertőzése előfordulhat. A fertőzés szövődményeként mellékhere, illetve heregyulladás alakulhat ki, ami elhúzódó gyógyszeres, illetve szükség esetén műtéti kezelést (igen ritkán az érintett here eltávolítását) teszi szükségessé.

A merevedési képességet a beavatkozás közvetlenül nem befolyásolja.  A nemi vágy (libido) csökkenése inkább lelki eredetű, közvetlen összefüggés a műtéttel nem mutatható ki.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.