Műtétek

THERMOTERÁPIA, TUMT

A PROSZTATA HÚGYCSÖVÖN ÁT TÖRTÉNŐ HŐKEZELÉSE

A vizelet ürítéssel és tárolással kapcsolat panaszok hátterében a prosztata megnagyobbodása, és/vagy (prosztata hyperplasia) a prosztata idült gyulladása állhat (kismedencei fájdalom szindróma, CPPS), melynek kezelésének egyik lehetséges alternatívája a prosztata hőkezelése, termoterápiája, speciális műszeres eljárás segítségével.

Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

 Krónikus prosztata gyulladás (kismedencei fájdalom szindróma CPPS): A krónikus prosztatagyulladás tünetei változatosak, állandó vizelési ingerek, égő húgycsőfájdalmak, gáttáji ’nyomás’ jelentkezhet, ezenkívül szexuális problémák (erekciós zavar, korai magömlés) is kialakulhatnak, amelyek hosszú távon az életminőséget jelentősen befolyásolják.  A betegségre jellemző, hogy előfordulása minden életkorban jelentkezhet, azonban, kétségkívül a leginkább érintett csoport, az 50 év alatti férfiak köre.

Prosztata megnagyobbodás: Különböző okok miatt a kor előrehaladtával prosztata növekedésnek indul. A növekedés az 50. életév körül olyan kifejezett lehet, hogy a hátsó húgycsőszakaszt összenyomhatja ezzel akadályozva a vizeletáramlást. Ez gyengült vizeletsugár, utócsepegés, gyakori vizeletürítés, nehezített vizelés vagy hirtelen teljes vizelési képtelenség formájában nyilvánulhat meg.

Amennyiben semmilyen kezelés nem történik krónikus vizeletürítési zavar a hólyag kitágulásához, falának kötőszövetes átalakulásához, zsákszerű kiboltosulások (diverticulum) képződéséhez vezethet.

Milyen egyéb kezelés jöhet szóba?

A gyógyszeres kezelés az Ön esetében reális alternatívát jelent. Egyéb alternatív kezelési lehetőségekről kérdezze meg orvosát.

Hogy történik a kezelés kivitelezése?

A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, a hólyagba felvezetett speciális katéteren keresztül.  Két formája áll rendelkezésre : az alacsony és a magas energiájú hő kezelés. Az alacsony energiájú változatát krónikus prosztata gyulladásban, a nagy energiájú kezelést prosztata megnagyobbodás esetén alkalmazzuk.

A helyi hőközlés hatására a prosztatában olyan változások mennek végbe, melyek következtében a vizelési panaszok csökkennek. A kezelési idő átlagosan egy óra, mely során ellenőrző monitoron figyeljük a kezelés alatt a hátsó húgycsőben a hőmérséklet ingadozását, valamint a leadott hőmennyiséget. Tapasztalataink szerint a kezelés fájdalommentes, azonban ahhoz, hogy ez teljes egészében megvalósuljon, előzetesen egy fájdalomcsillapító végbél kúpot is alkalmazunk.

A kezelést követően a megfigyelő kórteremben helyezzük el Önt. Körülbelül egy – két órás megfigyelési időtartamot követően, spontán vizeletürítés után hagyhatja el intézetünket.

Gyakori kérdések a műtétről

A legnagyobb óvatosság és körültekintés mellett is előfordulhatnak a kezelés alatt, illetve utána szövődmények. Melyek ezek?

A kezelés során:

Vérzés, véres vizelet ürítése, amely műtéti megoldás nélkül álatalában spontán megszűnik.

Kezelés után:

 

Műtét után a hólyagnyak érzékenysége miatt irritatív panaszok jelentkezhetnek, melyek akár a kezelést megelőző panaszoknál súlyosabbak. Ezek a panaszok általában átmeneti jellegűek, gyógyszerrel kezelhetőek.

A zavartalan gyógyulási időszak érdekében a kezelést követő 3 – 4 hétig az erősen fűszeres ételek, alkohol tartalmú italok fogyasztását mellőzni szükséges

A műtét előtti nehezített vizeletürítés az esetek többségében jelentősen javul. A vizeletsugár erősebbé válik, csökken a vizelés után hólyagban maradó vizelet mennyisége. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek, fájdalmak mérséklődnek.

Otthonában továbbra is fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot! A fizikai megterhelést a kezelést követő 2 héten belül kerülje!

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.