Műtétek

HEREVÍZSÉRV

Herevízsérv kezelése

A hereburok lemezei közt összegyűlt folyadék gyülemet, herevízsérvnek hívjuk, más néven hydrokele. Ez az elváltozás veleszületett rendellenesség, gyulladás, különböző akut, vagy visszatérő sérülések, igen ritka esetben daganat következménye lehet, de nagyon gyakran a betegség kialakulásának oka ismeretlen.

Milyen veszélyekkel kell számolni kezelés nélkül?

A folyadékgyülem nagyságától és kiterjedésétől függően okozhat fájdalmakat, vagy nyomásérzetet, illetve későbbi következményként herekárosodást. Életveszélyes állapotot nem tart fenn, viszont az életminőséget jelentős mértékben befolyásolhatja.

Milyen egyéb kezelés jöhet szóba?

Megfigyelés, obszerváció: Amennyiben az elváltozás nem nagy, és a hétköznapi életben Önt nem zavarja, a szoros megfigyelés egy alternatív megoldás is lehetséges. Időszakos kontroll vizsgálatok során ultrahang vizsgálattal ellenőrizzük a folyadékgyülem növekedésének mértékét.

 

Folyadékgyülem leszívása: A leszívás esetén injekciós tű, illetőleg fecskendő segítségével a hydrokele folyadék leszívással eltávolítható.  Ez a beavatkozás csak rövid távú eredményt hoz, mivel a folyadék gyorsan újra termelődik. Ezért inkább a a műtéti megoldást javasoljuk, mely hosszútávú, általában végleges megoldást nyújt jó kozmetikai eredménnyel.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtét altatásban, vagy gerinc közeli érzéstelenítésben végezhető. A herezacskón vagy a lágyékhajlatban történő metszéssel a here a burkaival együtt feltárásra kerül.

A burok megnyitása után a folyadék leszívásra kerül, majd a kifordított (esetenként megkisebbített) burkok összevarrásával, az esetek döntő többségében a herevízsérv kiújulása megakadályozható.

Gyakori kérdések a műtétről

A beavatkozás általában egynapos ellátás keretében valósul meg. A műtéti idő körülbelül 30 – 40 perc, melyet 12-24 óra megfigyelés követ osztályunk. Ez az időtartam a műtét hosszától függ, mely elsősorban az elváltozás mérete határoz meg.

Varratszedés a műtét után általában egy héttel történik. Ez idő alatta az ülő fürdő, úszómedence használata szigorúan kerülendő.

A műtétet követően átmeneti duzzanat, a here körül megjelenik, mely teljesen természetes jelenség. Ez körülbelül két hét után lassan felszívódik. Ez idő alatt javasolta a fizikai tehermentesítés.

KÜLDJE EL KÉRDÉSÉT, VISSZAHÍVJUK!

  ELÉRHETŐSÉGEK

  EGYNAPOS SEBÉSZET

  +36 72 514 265
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  MAGÁNRENDELÉS

  +36 30 223 6969
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.

  SZAKRENDELŐ

  +36 72 514 260
  7621 Pécs, Irgalmasok u. 1.